Terugblik Jiska van Daal – Stagiair communicatie KNHG, webredactie Historici.nl en organisatie Historicidagen

Jiska van Daal

Toen ik in april het kantoor van het KNHG binnenliep, wist ik nog niet zo heel goed wat ik moest verwachten. Het was voor mij een eerste stage waarbij ik drie dagen in de week achter een bureau werd verwacht en met heel afwisselende taken te maken zou krijgen. Nu, drie maanden later voel ik me echt onderdeel van het team en kijk ik terug op een mooie en leerzame periode bij het KNHG.

Als net afgestudeerde bachelorstudent Geschiedenis ben ik, net als velen met mij, hard op zoek naar wat de mogelijkheden zijn en wat ik zelf leuk zou vinden binnen het werkveld van historici. Zodoende kwam ik halverwege mijn tussenjaar bij deze stage uit. Het KNHG biedt een mooie mogelijkheid om te proeven van de potentiële beroepen die je na je studie kan tegenkomen. Niet alleen door de dagelijkse communicatieve en redactionele taken, maar ook door de mensen die je gaandeweg leert kennen. Het KNHG heeft heel veel banden met historici met zeer uiteenlopende carrières. Het is daardoor best makkelijk om met iemand in contact te komen die iets doet waar je zelf interesse in hebt.

De eerste dagen was ik nog wat zoekende in mijn nieuwe rol bij het KNHG, doordat je als stagiair weinig taken hebt die echt helemaal vast staan. Gelukkig kreeg ik al snel door dat die vrijheid juist veel mogelijkheden biedt om dingen te ondernemen die ik zelf interessant vind. Zo ben ik begonnen met mensen te benaderen om iets te vertellen voor het Beroepsplatform. Veel van hen hebben een beroep dat me zeer aansprak en ik heb het geluk gehad een paar van hen zelf te mogen interviewen. Daarnaast heb ik een tentoonstelling uitgekozen om te recenseren en heb ik een aantal bijdragen voor Historici.nl geredigeerd. Ook heb ik het genoegen gehad om de socials van de Historicidagen bij te houden. Deze manier van onderzoeken en schrijven is een mooie toevoeging op de vaardigheden die ik gedurende mijn bachelor heb ontwikkeld.

Ik denk zelf dat het hoogtepunt van mijn stage nog zal komen wanneer ik al klaar ben. In augustus zijn namelijk de Historicidagen in Maastricht. De organisatie is hier momenteel nog voor in volle gang en ik heb daar waar mogelijk een beetje in kunnen ondersteunen. Ik ben ontzettend benieuwd om het eindresultaat hiervan deze zomer te kunnen zien. Daarna zal ik in september starten met mijn master, iets waar ik met vertrouwen aan begin dankzij mijn tijd bij het KNHG.

Opmerkingen

© KNHG 2024 Website: Code Clear